Απόφαση που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Κερύνειας με την οποία επιδίκασε χρηματικές αποζημιώσεις σε τέσσερα αδέλφια συνολικού ύψους 72.423.772 ευρώ πλέον τόκο, για την απώλεια χρήσης περιουσιών τους στην Κερύνεια μέχρι και το 2014 μπορεί να προωθηθεί για εκτέλεση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δυνάμει σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών και σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας.
Η απόφαση εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου και οι τέσσερεις ενάγοντες είναι τα αδέλφια Κλεάνθης Σολέας, Ιωάννης Σολέας, Αυγή Σολέα Χαραλαπίδου και Έλλη Σολέα Κώστα. Ο εκ των δικηγόρων τους Σίμος Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως οι συνήγοροι των τεσσάρων βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση τουρκικής κρατικής περιουσίας σε κράτος μέλος της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να εκποιηθεί για ικανοποίηση του σκέλους της απόφασης που αφορά τις χρηματικές αποζημιώσεις. Είναι κάτι το χρονοβόρο αλλά θεωρώ ότι μέσα σε ένα ή δυο χρόνια θα μπορεί να υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε, επισημαίνοντας πως η περιουσία που θα εξευρεθεί πρέπει να είναι κρατική και όχι τουρκικών συμφερόντων.
Το δικαστήριο, που προσωρινά συνεδριάζει στη Λευκωσία, προχώρησε πρόσθετα και εξέδωσε διάταγμα, ως αυτό ζητήθηκε, με το οποίο να αναγνωρίζεται πλήρως η κυριότητα των εναγόντων επί των επίδικων ακινήτων στη Κερύνεια, κρίση που αποτελεί δεσμευτικό δικαστικό προηγούμενο τόσο εντός Κύπρου όσο και εκτός.
Ακόμη προχώρησε, ως η απαίτηση των εναγόντων, και εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η Τουρκία διατάσσεται όπως, εντός 30 ημερών από της επίδοσης του διατάγματος, άρει την παράνομη επέμβαση της επί των επίδικων ακινήτων και όπως αποδώσει αυτά στους ενάγοντες.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Σίμος Αγγελίδης και Κατερίνα Ευγενίου για το Γραφείο Ανδρέας Σ. Αγγελίδης δ.ε.π.ε σε συνεργασία με τον δικηγόρο εξ Ελλάδος Χρίστο Παπασωτηρίου.
Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «η απόφαση αυτή αφορά απευθείας την Τουρκία και έχει εκδοθεί από δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ. Συνεπώς ως εκ της φύσεώς της μπορεί να εγγραφεί σε οποιονδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ έτσι ώστε να εκτελεστεί», επεσήμανε.
Σημείωσε πως «όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει περιουσία της Τουρκίας, πλην πρεσβείας όπου εκεί ενδεχομένως εγείρονται άλλα θέματα ασυλίας και διεθνούς δικαίου, αυτή η περιουσία μπορεί να εκποιηθεί, έτσι ώστε να υπάρξει ικανοποίηση σε ότι αφορά την αποζημίωση».
«Πρέπει πρώτα να βρεθεί η περιουσία, στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσουμε με βάση συγκεκριμένο κανονισμό να κάνουμε διάφορα μέτρα για εγγραφή της απόφασης αυτής και στην πορεία αυτή η απόφαση καθίσταται εκτελεστέα και εφαρμοστέα στο κράτος εκείνο», εξήγησε ο κ. Αγγελίδης.
Επεσήμανε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να αμφισβητηθεί η απόφαση, «εκτός εάν η Τουρκία επιλέξει να προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης που εκδόθηκε στην Κύπρο κάτι το οποίο θεωρώ αρκετά απίθανο ενόψει της θέσης που έχει εκφράσει όταν επιδόθηκε η αγωγή σε αυτήν αφού λέει ότι δεν υπάρχει για αυτήν και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά μόνο ότι υπάρχει μια ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’».
Συνεπώς κάποιος δεν μπορεί να αναμένει ότι θα αλλάξει αυτή την πολιτική και πάγια θέση της η Τουρκία, ανέφερε, προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που δεν θα εφεσιβληθεί και δεν θα ανατραπεί αυτή η απόφαση τότε θα είναι δεσμευτική και θα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί τουλάχιστον σε σχέση με τις αποζημιώσεις».
Παραμένει όμως, πρόσθεσε, σε εκκρεμότητα και είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταφέρει κάποιος να προχωρήσει σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο σκέλος της απόφασης που αφορούν την αναγνώριση πλήρως της κυριότητας της περιουσίας και της ιδιοκτησίας στην Κερύνεια και το να αρθεί και να τερματιστεί η παράνομη κατοχή και επέμβαση. «Αυτά προφανώς δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαδικασίας σε άλλο κράτος μέλος αλλά δεν παύει από το να είναι δεσμευτική», σημείωσε.
Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμη πως η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική και έναντι της πολιτείας, σημειώνοντας πως το δικαστήριο λέει πως ο Κερυνειώτης πρόσφυγας παραμένει ο μόνιμος ιδιοκτήτης της περιουσίας του.
«Ως εκ τούτου θα πρέπει στην όποια διαπραγμάτευση αυτό να ληφθεί υπόψη και όχι η Κυβέρνηση να προχωρά κατά τρόπο που συγκρούεται με δικαστικές αποφάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε.
Από την πλευρά του ο εκ των εναγόντων, Κλεάνθης Σολέας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ είπε πως η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Κερύνειας όσον αφορά τις αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης έχει μεγάλη σημασία διότι η Τουρκία στέρησε από όλους τους Ελληνοκύπριους των κατεχομένων περιοχών τις περιουσίες τους και τα προς το ζην τους.
Διερωτήθηκε επίσης γιατί να πηγαίνει ο Ελληνοκύπριος πρόσφυγας στην επιτροπή αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα «και να ξεπουλά τις περιουσίες του σε εξευτελιστική τιμή και να μην κινεί αγωγή κατά της ίδιας της Τουρκίας».
Είπε ακόμη πως η απόφαση εξασφαλίζει την κυριότητα ανεπιστρεπτί της κατεχόμενης γης και των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δεν χάνει δηλαδή ο πρόσφυγας την περιουσία του στις κατεχόμενες περιοχές.
«Άρα οι κυβερνώντες είναι υποχρεωμένοι σε οποιεσδήποτε συζητήσεις για λύση του Κυπριακού να έχουν υπόψη του ότι δεν δικαιούνται να ξεπουλήσουν τη δική μας τη γη σε οποιονδήποτε είτε τ/κ δήθεν κρατίδιο είτε την Τουρκία», ανέφερε.
Είπε επίσης πως με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ό,τι έχει κτιστεί σε ελληνοκυπριακές περιουσίες από την εισβολή και μετά πρέπει να κατεδαφιστεί και να παραδοθεί η περιουσία στον Ε/κ ιδιοκτήτη.
«Αυτό σημαίνει ότι δικαιούται ο χρήστης εδώ και πέραν των 40 χρόνια των δικών μας περιουσιών να έχει πρώτο δικαίωμα και απόφαση πάνω στη δική μας περιουσία», επεσήμανε.
Πηγή : ΚΥΠΕ